Start-R Biztosítási Alkusz Kft.

Startoljon a biztonságra!

Start-R Biztosítási Alkusz Kft.

"Vajon az embernek, ha nem tudja, hogy kicsoda, nem kötelessége önmagát megkeresnie?"
(Hamvas Béla)
Ajánlatkérés

Lakásbiztosítással kapcsolatos hasznos kérdések Vissza >>

Hogyan határozzuk meg vagyontárgyaink értékét?

A lakásbiztosítás szerződésben szereplő vagyontárgyak valóságnak megfelelő értéke nagyon fontos a kárrendezés szempontjából. Kisebb értékekre kötött szerződés igaz, hogy kevesebbe kerül, de kárrendezésnél a biztosító aránylagos kártérítése (a tényleges és biztosított érték aránya szerint) miatt Ön nem lesz elégedett, mert a kártérítés nem fogja fedezni a tényleges helyreállítást.

A fentiek elkerülésére az ingatlanokat újraépítési értéken, az ingóságokat pedig újravásárlási értéken szükséges megadni.

A tájékoztatás nem teljes körű, további információkért keresse irodánkat!

Mikor érdemes a szerződést módosítani?

Általában abban a hitben élünk, hogy az évekkel korábban megkötött lakásbiztosításunk teljes körű védelmet biztosít értékeink számára. Annak ellenére, hogy a biztosító a szerződést évről évre indexálja a KSH adatai alapján, ez mégsem igaz. Az évek során eladunk, cserélünk, új dolgokat vásárolunk, a különböző biztosítók pedig egyre korszerűbb konstrukciókkal jelennek meg a biztosítási piacon. Ne felejtsük el azt sem, hogy az évenkénti indexálások a kiindulási értékeinket növelve évek alatt jelentős eltorzulásokat okozhatnak a vagyontárgyak értékeiben a szerződésen belül, ami nem valószínű, hogy a valóságnak megfelelő és olyan értékekért fizetünk egyre magasabb, szintén indexálódó díjat, aminek már nincs értelme.

Ezért szükséges legalább 2-3 évente felülvizsgáltatni szerződésünket, ha szükséges akár biztosítót is kell váltanunk. Mindez egy általában olcsóbb és korszerűbb, esetenként bővebb szolgáltatást tartalmazó lakásbiztosítást eredményezhet.

A tájékoztatás nem teljes körű, további információkért keresse irodánkat!

Mi a teendő kár esetén?

Leghamarabb a lehetőségekhez képest meg kell akadályozni további károk keletkezését, úgy hogy a körülmények lényegesen ne változzanak meg. Tűz esetén először a Tűzoltóságot, betörés esetén először a Rendőrséget kell értesíteni. A kárt az észlelésétől számítva 2 munkanapon belül a biztosítónak be kell jelenteni. (telefonon, levélben, portálon, személyesen) A legkevesebb fáradsággal járó és leggyorsabb ügyintézési mód a telefonon történő bejelentés, mert ilyenkor a biztosító segítségét rögtön igénybe vehetjük és a kár azonnal regisztrálásra kerül.

Ahhoz, hogy a kárt megfelelően nyomon tudjuk követni, segíteni tudjunk az ügyintézésében a biztosítóhoz való bejelentés előtt érdemes a képviselőnkkel felvenni a kapcsolatot, elmondani hogy mi történt. Így segíteni tudunk a jogos kárigény biztosítási feltétel szerinti érvényesítésében.

A kárról érdemes azonnal digitális fotókat készíteni, amit egyes biztosítók fel is használhatnak, de jól jöhet vitás esetekben is.

A tájékoztatás nem teljes körű, további információkért keresse irodánkat!

Biztosítóváltással kapcsolatos tudnivalók.

Ha úgy dönt, hogy a meglévő biztosítását felmondja, azt csak írásban teheti meg úgy, hogy azt a biztosító legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal átvegye. A felmondásnak tartalmaznia kell a nevét, címét, kötvényszámát, az évfordulót, hogy melyik napra mondja fel, a készítés dátumát, aláírást.

A biztosítás megszűnhet díj nemfizetéssel is, de ilyenkor számolnia kell azzal, hogy a biztosító az őt megillető éves díjat akár bírósági úton is érvényesítheti. A biztosítót megilleti ilyenkor az éves díj, attól függetlenül, hogy a díj fizetésében kisebb részletekben állapodtak meg a lakásbiztosítási szerződésben.

A tájékoztatás nem teljes körű, további információkért keresse irodánkat!

Mi a teendő, ha az ingatlan hitelhez szolgál fedezetként?

A bankok megkövetelik, hogy a fedezetként felkínált ingatlanra legyen kötve lakásbiztosítás. A biztosításban kedvezményezettként a bankot meg kell jelölni, ami annyit jelent, hogy épületkár esetén a biztosító által kiállított fedezetigazoláson megjelölt kárösszeg feletti kártérítés a bankot illeti meg, ezért ilyenkor a banknak engedményeznie kell a kár kifizetését a biztosított félnek, hiszen a helyreállítást a biztosított végzi. A kedvezményezett bejegyzés a biztosító által kiállított kötvényen is megjelenik.

A bank nem határozhatja meg, hogy a lakásbiztosítás melyik biztosítónál legyen, a szabad biztosító és biztosítási ügyintéző választás minden esetben megilleti Önt.

A tájékoztatás nem teljes körű, további információkért keresse irodánkat!